T K

Tarfin A.Ş.

Proje İçeriği

Oluşturduğumuz veriye dayalı tarımsal risk modelleriyle tarım piyasalarına, çiftçiye uygun fiyatlarda tarım girdilerine ulaşma imkânı sağlayan ve riski veriye dayalı değerlendirme süreci ile en aza indirgeyen bir yapı sunmaktayız. Bu yapının manuel işlememesi ve sürecin en doğru şekilde objektif değerlendirilmesi için makine öğrenmesi algoritmalarını kullandık ve geniş çaplı bir mimari oluşturduk. Geliştirdiğimiz makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk skorlama modülünü kullanarak, Türk çiftçilerinin gübre, tohum ve yem gibi tüm tarım girdilerine uygun fiyatlar ve hasatta ödeme fırsatı ile ulaşmalarını sağlamaktayız. Bu modülle tarımsal girdilerini almak için başvuruda bulunan çiftçilerin başvurularını 4 dakika gibi kısa bir sürede değerlendirebiliyoruz. Oluşturduğumuz modül, makine öğrenmesi ve veriye dayalı farklı bileşenleri barındırıyor. Bunlar kısaca, tarımsal risk değerlendirme modelleri, dolandırıcılık tespiti modelleri, kişiye özel fiyatlandırma ve vadelendirme modelleri, portföy riski değerlendirme ve tavsiye modelleridir. Oluşturduğumuz mimari ile çiftçilerimizin başvuruları makro ve mikro ölçekte anlık olarak değerlendirilip kısa süre içerisinde çiftçilerimize bir dönüş sağlanıyor. Bu geri dönüşte çiftçilerimize makine öğrenmesi algoritmaları ile otomatik limit önerilebilir, başvuru reddedilebilir veya onaylanabilir. Yüzde 90’ına otomatik karar vermemize olanak sağlayan ve tarımsal riski yönettiğimiz tarımsal risk modülümüz şu şekilde işlemekte: Çiftçimizin başvuru sürecini başlatmasını takiben, dolandırıcılık tespiti modellerimiz devreye girer. Dolandırıcılık tespiti modellerimizin anormallik uyarısı vermemesi durumunda, tarımsal risk modellerimiz çalışır, otomatik ve hibrit olarak bir karara varılır. Akabinde, portföyümüz anlık olarak değerlendirilir ve makro ölçekli riskliliğimiz ile ilgili tahminler elde edilir. Ardından çalışan segmentasyon algoritmalarının çıktıları, tarımsal-finansal risk modellerinin çıktılarıyla birleşerek fiyatlama modellerini besler. Fiyatlama modeli ile çiftçimize sunabileceğimiz en uygun vade oranına karar verilir. Modüle eklediğimiz açıklanabilirlik özelliği sayesinde kararların neden verildiğine anlık olarak ulaşılabilir ve karar sebepleri gözlemlenebilir. Bu gözlemler bize modellerdeki ve yapıdaki yanlış adımları tanımlamamızda ve aksiyon almamızda yol gösterir. Tüm bu yapı tek tıkla tetiklenir ve sıralı bir şekilde müdahaleye gerek kalmadan adım adım ilerler. Bu yapının çıktısında alışverişin risk durumu, çiftçimize uygun ve doğru fiyat, çiftçimize uygun görülen satış miktarı, portföyümüzün anlık durumu ve başvuruya verilecek nihai onay/ret/limit kararı elde edilmiş olur.


Projenin Amacı

oguz.kaplan@tarfin.com


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Tarım piyasalarına, çiftçiye uygun fiyatlarda tarım girdilerine ulaşma imkânı sağlayan ve bayi riskini veriye dayalı değerlendirme süreci ile en aza indiren bir yapı sunmuş olduk. Bu yapının manuel işlememesi ve sürecin en doğru şekilde objektif değerlendirilmesi için makine öğrenmesi algoritmaları geliştirdik ve geniş çaplı bir mimari kurduk. Sunduğumuz hizmet, iç işlerimizdeki süreci otomatikleştiriyor. Bu yönüyle iç işlerimizi iyileştirdiğimiz ve karar verme sürecimizi optimize ettiğimiz söylenebilir. Bayilerimizin riskini en aza indirgediğimiz, çiftçilerimizin doğru ve uygun fiyattan ihtiyaçları olan tarım girdilerine erişim sağlamalarına yardımcı olduğumuz, tüm bu karmaşık süreci evraksız, otomatik ve 3-4 dakika süre seviyelerine düşürerek çiftçilerimize ve bayilerimize yalın bir alışveriş deneyimi yaşattığımız için kesinlikle yeni bir süreç ve hizmet sunuyoruz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Tarım özelinde risk ölçümü yapan ve her bir çiftçiye özelleştirilmiş tarımsal risk tahminleri yapan makine öğrenmesi tabanlı modeller oluşturduk. Bu modelleri, tutarlı ve bütünsel bir değerlendirme yapıp karar verebilecek bir yapı içerisinde konumlandırdık. Bu projeyi, yapay zekâ ve makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak kendi veri bilimi ekibimiz ile geliştirdik. Sürecin limitasyonsuz işlemesi ve sürdürülebilirliği adına, projeyi bulut teknolojileri ile destekledik. Oluşturduğumuz API servisleriyle modülümüzü, istek atılabilir, sorgulanabilir bir ürün haline getirdik ve bayilerimizin ve çiftçilerimizin kullanımına sunduk. Bu yapı şu an halihazırda kullanımda olan mobil uygulamamızdan ve bayilere kurulan panellerden ulaşılabilir durumda. Çiftçiler, tarım girdilerine ulaşabilmek adına Tarfin mobil uygulaması veya bayi aracılığı ile kendilerini istedikleri anda sorgulama ve dakikalar içerisinde alışverişlerini tamamlama imkanına sahip.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

İş modelimiz ve stratejilerimiz veri odaklı geliştiği için, bu projenin yürütülmesinde üst yönetim desteklerini her zaman ifade etmiştir. Her adımı yakından takip edip fikir sunma aşamasından, modellerin sonuçlarını yorumlamaya kadar her an görüş bildirmişler ve yönlendirici olmuşlardır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Oluşturduğumuz veriye ve makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk ölçüm modülümüz, risk ekibinin değerlendirme sürecinin otomatize edilmesi ile eforun doğru başvurulara yönlendirilmesine imkân tanıdı. Ayrıca modülümüz, artan başvuru yoğunluğunun doğru yönetilmesi adına ölçeklenebilir bir yapı sundu. Satış ve pazarlama ekibine, makro riskler konusunda yardımcı olarak büyüme ve bütçe stratejilerini optimize edilmesinde yardımcı ve yol gösterici oluyor. Finans ekibine anlık risk durumunu kontrol etme imkânı sağlıyor ve risk iştahımızı yönetmede yönlendirici oluyor. Modül içerisindeki modellerin bireysel veya makro ölçekli çıktıları, çiftçilerimizle etkileşim konusunda yine pazarlama ekibinin dikkate aldığı en önemli unsurlar olarak değerlendiriliyor.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bu projenin bugün geldiği noktada başvuruların %90’ına otomatik karar verebiliyoruz. Şu ana kadar 355 Milyon TL üzerinde bir satış hacmi yakaladık ve bu sayı katlanarak artmakta. Geri ödeme oranlarımızda, sektör ortalamasının altında bir batık oranıyla devam etmekteyiz. Tüm süreç 3-4 dakika sürüyor. Risk modellerimizle 100 binden fazla çiftçiye eriştik ve çiftçilerimizden her gün olumlu geri bildirimlerini duymaktayız.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Modellerin geliştirilmesi ve validasyonu, mimarinin kurulması için veri biliminden 6 kişi aktif görev aldı. Yazılım ekibinden 7 kişi, altyapının kurulması, bayi ara yüzünün oluşturulması ve tüm tarımsal risk modülü bayi arası etkileşimi sağlayacak yazılımsal geliştirmeleri yürüttü. Satış müdürlüğünden, saha ekibinden, pazarlama ekibinden toplam 9 kişi sistemin kullanılabilirliğini artırmak adına geri bildirimlerde bulunup bayi ve çiftçi etkileşimini sağladı. Finans ve risk ekibinden 6 kişi, finansal altyapılarını ve risk değerlendirme yaklaşımlarını veri ekibine doğru bir şekilde aktarıp, doğru modellerin kurulmasında azımsanmayacak bir katkı sağladı.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemizi tamamen kendi veri bilimi ve teknoloji ekibimiz geliştirdi.